Voorstelling over Alzheimer in Ogterop

Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In de theatervoorstelling ‘De Vader’ zien we de verwarring van iemand met Alzheimer door de ogen van André (Hans Croiset). Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter (Johanna ter Steege). ‘De Vader’ levert herkenbare situaties op die hartverscheurend, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. De voorstelling is op donderdag 26 januari in Schouwburg Ogterop te zien.

Langzaam glijdt André weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, uiteenvalt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Hij probeert krampachtig grip op zijn leven te krijgen. Zijn onrust en paniek raken ook zijn dochter Anne (Johanna ter Steege). Zij probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

Hans Croiset, acteur en hoofdrolspeler, speelt André:

“Johanna vertegenwoordigt – als mijn dochter in het stuk – het maatschappelijke ‘probleem’. Het moeten kiezen tussen de zorgende rol, je rol als dochter en je eigen leven. Je kijkt vooral naar een man die de touwtjes in handen probeert te houden maar dat lukt hem niet. Het is heel mooi om te zien hoe zijn omgeving op hem reageert. Hoe ze hem proberen te helpen. Die wisselwerking tussen de verschillende personages is heel bijzonder.”

Johanna ter Steege, actrice, speelt de dochter van André:

“Ik kan mij voorstellen dat je als dochter graag zo lang mogelijk de situatie thuis wilt rekken, ook als dat eigenlijk niet meer lukt.”

Gijs de Lange – regisseur van de voorstelling:

“Bijzonder aan het stuk is dat je als toeschouwer ín het hoofd van iemand met Alzheimer komt, maar tegelijkertijd kijk je ook naar hem. Dus je bent in en uit zijn hoofd. Je weet op een gegeven moment echt niet meer wat waar is en wat niet waar is. Je ziet dat hij steeds meer de weg kwijt raakt door hoe anderen op hem reageren.”

‘Le Père’ is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel ‘het grootste literaire talent in Frankrijk’ genoemd, en is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière. Ook in Londen was ‘The Father’ een regelrechte hit. Het stuk is te zien in meer dan 25 landen, waaronder nu ook Nederland.

Kaarten voor ‘De Vader’ zijn online te bestellen via www.schouwburgogterop.nl. Of telefonisch via (0522) 25 42 42 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur).

© 0522.NL – .FM – .TV – .NU (2015)