Filmhuis Meppel draait op 24 januari The Idol

Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

The Idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf, die opgroeide in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Voor 2013 had niemand van hem gehoord, daarna rees zijn ster op spectaculaire wijze. Als winnaar van de talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem.

Dat hij aan het tv-programma deelnam, was al een prestatie op zich: Mohammed mocht Gaza niet verlaten en had geen ticket voor de auditierondes in Cairo.  Zonder paspoort en zonder uitnodiging voor de audities maakte hij de gevaarlijke reis naar Egypte om toch mee te kunnen doen. Zijn overwinning leidde tot een bevrijdende moment van nationale trots en eenheid in Palestina. Tel daar een familiedrama bij op en het recept voor een feelgoodfilm ligt klaar.

Maar de regisseur poetst Mohammeds zegetocht niet al te netjes op. Hij houdt knap het midden tussen een Hollywoodversie van het waargebeurde verhaal en een grimmiger kijk op het leven in de Gazastrook.

Zo kiest hij ervoor bijna de helft van de film te besteden aan Mohammeds jeugd, waarin het stoere zusje Nour een hoofdrol speelt. Dat werkt: de scènes met de charismatische kindacteurs behoren tot de sterkste van The Idol.

Abu-Assad slaagde erin een vergunning te krijgen om te filmen in de zwaargehavende Gazastrook, wat het drama nog aan kracht doet winnen. The Idol vindt een balans tussen lyriek en realisme; tussen hapklare dromen en een oprecht drama vol ingehouden woede en bewondering.

Tagged under:

© 0522.NL – .FM – .TV – .NU (2015)