De sensatie van Cannes in Filmhuis Meppel

Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Verhoevens eerste film na Zwartboek (2006) is een psychologische thriller die even humoristisch als provocatief is, en een grote hit was onder pers en publiek op Cannes 2016, waar Elle geselecteerd was voor het hoofdprogramma. De film won geen prijzen, maar Verhoeven en de onbevreesde hoofdrolspeelster Huppert hadden er zeker een verdiend. De film is op dinsdag 17 januari te zien in Filmhuis Meppel.

De Parijse Michèle, directeur van een succesvol videogame-bedrijf, wordt in haar eigen huis verkracht. In plaats van de verkrachting te melden gaat ze door met haar leven alsof er niets gebeurd is. Totdat ze de vermoedelijke dader tegenkomt.

Michèle wordt gespeeld door de nu 63-jarige Isabelle Huppert, die een carrière heeft gebouwd op het spelen van eigenzinnige, ongrijpbare personages. Huppert is de ideale actrice voor deze moeilijke rol, maar ze kwam aanvankelijk niet eens in aanmerking. Omdat Elle een Amerikaanse film moest worden.

Het lijkt een film over wraak, ‘op tweederde van de film komt Michèle erachter wie haar verkrachter is, maar dan gaat het verhaal een heel andere kant op dan je zou verwachten. Dan wordt het juist geen wraakfilm. Ik weet zeker dat als het script en het boek als wraakverhaal waren geschreven, ze dat veel makkelijker hadden geaccepteerd. Maar Michèle maakt een heel andere draai, en dat was voor de Amerikanen blijkbaar onverteerbaar,’ zegt Verhoeven.

Het werd een Franse film die een sensatie was in Cannes. De jury durfde er geen prijzen aan te geven, maar pers en publiek waren lyrisch.

Tagged under:

© 0522.NL – .FM – .TV – .NU (2015)