ChristenUnie bezorgd over onderhoud watertoren

Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bert Kunnen, raadslid van de ChristenUnie, is bezorgd over het voortbestaan van de watertoren in Meppel en heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De watertoren zou één van de visitekaartjes van Meppel moeten zijn, maar dat is hij op dit moment zeker niet. De toren gaat zienderogen achteruit, er is achterstallig onderhoud nodig. Er zijn al veel fraaie watertorens uit Nederland verdwenen en dat moeten we met deze toren zien te voorkomen. Niet voor niets heeft deze een provinciale monumentenstatus, waaruit de verplichting volgt dat de gemeente de toren ‘als een goed huisvader’ moet beheren. Daar is nu geen sprake van, meent Bert Kunnen, raadslid van de ChristenUnie.

De raad heeft het college enkele jaren geleden groen licht gegeven om de toren te verkopen. Dat is tot op heden niet gelukt, diverse kopers haakten af.

“Het is een object waar je niet alles mee kunt en ik vraag me zo langzamerhand af of we de verkoop maar niet beter kunnen staken”, stelt Kunnen. “Het zal even slikken zijn om over te gaan tot achterstallig onderhoud, maar we zijn het gewoon verplicht. Monumenten moet je koesteren, niet laten verloederen”. Er zijn diverse organisaties actief die gemeenten ondersteunen bij het zoeken naar een passende bestemming voor industrieel erfgoed.

“Het vraagt om een gezamenlijke inspanning van diverse betrokkenen. Ik besef heel goed dat dit moeilijk zal zijn, maar met het alleen in de verkoopetalage zetten redden we de toren niet”, is Kunnen van mening. Hij wil weten waarom potentiële kopers zijn afgehaakt, wat het achterstallig onderhoud gaat kosten en of het college bereid is de verkoop te staken.

Tagged under:

© 0522.NL – .FM – .TV – .NU (2015)